woensdag 15 oktober 2008

Bekende Amerikanen in de bres voor Obama en McCain

Over minder dan een maand weten we wie de nieuwe president van de Verenigde Staten is. De verkiezingskoorts blijft stijgen, en de strijd tussen republikeinen en democraten wordt steeds harder en bitser. Er wordt hevig gedebatteerd, en de verwijten en beschuldigingen die beide (vice-)presidentskandidaten naar elkaars hoofd slingeren, nemen in aantal toe.

Verschillende artiesten en mediafiguren mengen zich ondertussen ook in het debat dat op 4 november 2008 zijn hoogtepunt kent. Zo roepen bijvoorbeeld diverse acteurs, actrices en muzikanten de kiezer op om zich te registreren. En uiteraard ook om op die bewuste eerste dinsdag van november te gaan stemmen, door -op het eerste zicht een beetje contradictorisch- de Amerikaanse burger in een filmpje de boodschap mee te geven niét te gaan stemmen.

Een ander initiatief om de kiezer op verkiezingsdag uit zijn kot te lokken is de Swing State Voter Awareness Tour. Onder meer Jack Johnson, Norah Jones, Ben Harper of Crosby & Nash zullen optreden tijdens deze concertreeks die georganiseerd wordt door de Beastie Boys en zal plaatsvinden in -u raadt het al- een aantal swing states.
Die Beastie Boys zijn evenwel niet geheel onpartijdig. Deze groep roept niet alleen op om op 4 november naar de stembus te trekken; ze raden de kiezer ook aan om het bolletje naast de naam Obama in te kleuren.

Ook heel wat andere mediafiguren gaven hun politieke voorkeur al te kennen. Bruce Springsteen, Scarlett Johansson, Homer Simpson, Joan As Police Woman of Tom Hanks zijn maar enkele BA's (bekende Amerikanen) vanwie Obama een stem zal krijgen.

Sylvester Stallone, Chuck Norris of Jon Voigt uiten dan weer hun steun aan McCain. Anderen zijn nog onbeslist. Angelina Jolie bijvoorbeeld, en zowel McCains kamp als dat van Obama willen maar al te graag dat deze grote vis een steunbetuiging uitspreekt in het voordeel van hun kamp.

Sommige mediafiguren halen zelfs voordeel uit de hele hetze rond de nakende presidentsverkiezingen. De tot nog toe (in het buitenland) vrij onbekende actrice en comédienne Tina Fey blijkt, mits een kleine aanpassing aan kledij en kapsel, een look-alike van vice-presidentskandidate Sarah Palin te zijn. Fey heeft op enkele weken tijd miljoenen dollars binnengereven dankzij haar, zeer geslaagde, imitaties van Palin in het programma Saturday Night Live op NBC.

De video's van deze parodieën werden ondertussen al door miljoenen mensen bekeken. Eén ervan is zelfs de meest bekeken video ooit die op nbc.com verscheen. En ja hoor, ook Fey heeft haar sympathie voor Obama al duidelijk gemaakt.

- foto: http://www.telegraph.co.uk/ -

De vraag is of die openlijke steunbetuigingen van bekend Amerika aan een van de 2 presidentskandidaten een invloed zouden kunnen hebben op het stemgedrag van de Amerikaanse man in de straat (dat zou nog eens een leuk thesis-onderzoek zijn!). Moest dat wel zo zijn, dan ziet het er in ieder geval goed uit voor Obama, die een duidelijk overwicht heeft in aantal medestanders uit dit artistieke wereldje.

Van mij mag hij alvast winnen.

Geen opmerkingen: